Vaardigheid

Downloaden en delen

Internet is een bron van softwareprogramma’s, films, muziek en spellen. U kunt op zoek gaan naar afbeeldingen en deze opslaan op uw computer, u kunt muziek zoeken en opslaan en u kunt zelfs complete softwareprogramma's met één druk op een knop naar uw computer halen en vervolgens installeren en gebruiken. U bent dan aan het downloaden. Daarnaast kunt u zelf bestanden online zetten zodat anderen er gebruik van kunnen maken. U bent dan aan het uploaden of delen.

Lees verder

Kinderen op internet

Kinderen groeien op met nieuwe media en maken zich in rap tempo allerlei digitale vaardigheden eigen. Zij zoeken op internet naar informatie voor werkstukken, ze chatten, e-mailen en gamen online. En ze hebben vaak ook een mobiele telefoon. Het is belangrijk om als ouder/opvoeder vat op te houden op uw kind/kinderen op internet en hen te leren veilig en verantwoord te internetten. Dat betekent weten wat uw kind online doet en weten hoe u kunt bijdragen aan een verantwoord en veilig gebruik van internet en andere digitale middelen, zoals veilig chatten, het gebruik van filters, het achterlaten van persoonlijke gegevens, enzovoort. Op deze site vindt u u uitleg over wat kinderen op internet doen en krijgt u tips voor het begeleiden van uw kind op internet.

Lees verder

Computerbeveiliging

De computer is een van de meest gebruikte apparaten binnen de huishoudens in Nederland. Van het uittikken van brieven en boodschappenlijstjes tot het doen van de administratie en het online regelen van bankzaken, de computer wordt op allerlei manieren ingezet. Veel belangrijke informatie is opgeslagen op de computer, meer dan u zich misschien bewust bent.

Lees verder

Online winkelen

U kunt dag en nacht van alles kopen via internet: boeken, CD’s, kleding, complete reizen. U kunt via internet informatie verzamelen, prijzen vergelijken (via vergelijkingssites) en heel gemakkelijk bestellingen plaatsen. Op die manier kunt u soms ook een stuk goedkoper dan in de echte wereld producten en diensten aanschaffen. Online kopen kan bijvoorbeeld via webwinkels van bedrijven. Maar ook op online veilingen en tweedehands verkoopsites. Daar kunt u onderhandelen met de aanbieders (waaronder veel particulieren). Bovendien kunt er ook zelf spullen te koop aanbieden. Zelf online handelen dus!

Lees verder

Online contacten

Internet wordt veelvuldig gebruikt om online contacten te onderhouden. Naast het versturen van e-mail kunt u chatten of gebruik maken van Social media. U kunt een profielpagina onderhouden op een profielsite, zoals Instagram of Facebook. Op deze manier kunt u eenvoudig ervaringen delen met anderen, foto’s online plaatsen, korte berichten sturen, live beelden versturen via de webcam, enzovoort. Zo weten uw vrienden en familie hoe het met u gaat en u hoe het met hen gaat. Ook wanneer u (of zij) in het buitenland verblijft.

Lees verder

Smartphone

De Smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bijna iedereen heeft er een en al lang niet meer alleen om mee te bellen en SMS'en. Internetten, e-mailen, fotograferen, filmen, MMS'en, muziek beluisteren, Social media bijhouden en spelletjes spelen zijn de functionaliteiten van een Smartphone.

Lees verder

Internetbankieren

Veel mensen regelen tegenwoordig hun bankzaken via internet: ofwel zijn maken gebruik van online bankieren of internetbankieren. U hoeft geen rekening meer te houden met de openingsuren van uw bank en u hoeft niet meer te wachten aan het loket. U regelt gewoon alles zelf vanachter uw computer: het checken van uw rekeningsaldo, het betalen van rekeningen, het overboeken naar een andere rekening, enzovoort.

Lees verder

Online betalen

Steeds meer mensen kopen via internet. Een boek, reis, dvd, muziek of kleding, alles kunnen we tegenwoordig via het internet aanschaffen. U kunt ook op verschillende manieren veilig online betalen voor deze producten en diensten is ook geen probleem, zolang zowel koper als verkoper zorgvuldig met klantgegevens omgaan en gebruikmaken van de beveiligingsmogelijkheden die internet biedt. U moet dan ook goed kijken naar de mogelijkheden van betalen via internet en welke voor u de beste is. Op deze site vindt u informatie over hoe u veilig online kunt betalen.

Lees verder

Criminaliteit op internet

Criminelen maken van internet gebruik om mensen op te lichten of te bedreigen, om illegaal te handelen of gegevens te manipuleren. De anonimiteit en het massale bereik van internet maken het extra interessant voor de crimineel, omdat hij door het gebruik van internet lastiger op te sporen is en veel meer potentiële slachtoffers kan benaderen. Criminaliteit op of via het internet noemen we ook wel "cybercrime" of "high-tech crime". Hieronder verstaan we allerlei criminele activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale toepassingen en technologieën. De criminele activiteiten kunnen gericht zijn op personen, eigendommen en organisaties of op elektronische communicatienetwerken en informatiesystemen.

Lees verder

Wachtwoorden

Wachtwoorden worden gebruikt om toegang te krijgen tot online diensten. Verkeerd omgaan met een wachtwoord kan tot gevolg hebben dat anderen bij uw gegevens kunnen. Veel Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van de risico's die kleven aan verkeerd omgaan met wachtwoorden. Mensen uit de directe omgeving, een jaloerse ex, een nieuwsgierige schoonmoeder of een vervelende collega kunnen gemakkelijk uw identiteit aannemen en schade aanrichten. Ook internetcriminelen kunnen wachtwoorden achterhalen en plegen daarmee fraude. Uit uw naam bestellingen plaatsen online, uit uw naam berichten versturen, het kan allemaal wanneer uw wachtwoord bekend is bij iemand anders. De schade, die u meestal pas achteraf ontdekt, is van u.

Lees verder